Scurtcircuite în creier

În centrul creierul nostru exista o zona speciala numita „circuitul placerii”. Aceasta se activeaza când savuram o înghetata gustoasa într-o zi de vara, când ascultam piesa noastra favorita, când ne îndragostim  sau facem orice altceva care ne produce placere. Ca raspuns, creierul nostru va produce cantitati mici dintr-o substanta chimica cunoscuta ca „hormonul placerii”. Imediat simtim bucurie, satisfactie, împlinire.

Drogurile scurtcircuiteaza acest proces normal. Creierul este pacalit de droguri sa produca cantitati enorme din acest „hormon”, fara sa fi existat înainte împlinirea unei nevoi sau conectarea cu o persoana. În creier se va produce o super-reactie emotionala.

Când persoana consuma din nou, urmarile vor fi în principal doua: lucrurile obisnuite ale vietii nu îl vor mai satisface, iar creierul se va obisnui cu super-excitatia, considerând-o ca fiind normalul. si o cere din nou...

În cele din urma „hormonul placerii” se epuizeaza. Creierul începe sa transmita mesaje ca nu poate supravietui fara o noua descarcare de super-excitatie. Atunci încep depresia, agitatia, anxietatea si nevoia intensa de a consuma din nou.

S-a instalat dependenta si totul se va învârti de acum în jurul nevoii dupa o noua doza. În lipsa tratamentului potrivit, creierul si comportamentul persoanei dependente vor continua sa se deterioreze treptat.