Marijuana - drog sau iarba?

Intrebare: 
"Parerile colegilor mei despre marijuana sunt foarte împartite: unii sustin cu tarie ca este doar o iarba care nu îti face rau, pe când altii pretind ca este totusi un drog. Pâna la urma care este adevarul?"

Raspuns

Întrebarea ta este una foarte buna! Iar raspunsul corect la ea este foarte important.
Cei mai multi oameni sunt de acord ca drogurile sunt periculoase si nu este de joaca cu ele. Dar când vine vorba despre marijuana (sau cannabis), parerile într-adevar se împart. De aceea, am cautat raspunsuri în rapoarte si studii recente efectuate în lume pe aceasta tema. Iata ce am gasit:

Marijuana este un drog mult mai puternic în prezent decât a fost în trecut

Prin anii 1980 în culturile de marijuana s-au identificat concentratii de THC (substanta psihoactiva cea mai importanta din marijuana) de sub 4%. Dupa 25 de ani concentratia medie de THC a ajuns la aproape 10%. Într-o cultura a fost gasita chiar o concentratie de 37%!! Concentratie mai mare de THC înseamna efect mai intens... dar si riscuri mai mari.

Marijuana produce dependenta

Studiile confirma faptul ca cei ce consuma marijuana au nevoie în timp de doze tot mai mari pentru a mai simti efectul. În plus, apar simptome neplacute daca se încearca oprirea consumului. Aceasta înseamna dependenta. Astfel se explica de ce sunt atât de multe persoane internate în centre de dezintoxicare din lume doar datorita dependentei de marijuana, fara sa fi încercat alte droguri.

Marijuana este toxica si are efecte negative demonstrate asupra sanatatii

Consumul de marijuana este asociat cu: tulburari ale memoriei si concentratiei, deteriorarea imunitatii, boli respiratorii, risc de atac cerebral, efecte asemanatoare schizofreniei, infertilitate, violenta, depresie.