Fara discriminari

Toti avem în mintea noastra idei despre cum arata dependentii de droguri. Dar adevarul este ca oricine poate deveni dependent. Rectificare: oricine care consuma droguri!

Dependenta este o îmbolnavire a creierului. Ea se instaleaza atunci când persoana simte nevoia intensa de a continua sa consume droguri chiar daca lucrul acesta îi face rau.

Nu exista o reteta care sa ne spuna dupa câte doze de droguri se instaleaza dependenta. Poate fi dupa prima doza, dupa o luna de consum, dupa 1 an jumate sau dupa 3 ani. Nimeni nu stie. Sunt prea multi factori implicati: tipul substantei luate, combinatiile facute, frecventa, vârsta, greutatea corpului, personalitatea, vulnerabilitatile creierului, alte boli (cunoscute sau nu), contextul vietii si altele...

Dependenta nu tine cont de statutul familiei, de situatia materiala, daca esti primul, al doilea sau nu conteaza al câtelea din clasa, de talente, carisma sau daca ai sau nu planuri de viitor. Este pur si simplu o chestie chimica care bulverseaza circuitele normale ale creierului. Substantele chimice din droguri nu discrimineaza pe nimeni – nu au preferinte de sex, rasa, etnie sau religie.

O singura categorie de oameni sunt complet protejati de aceasta îmbolnavire grava a creierului: cei care nu le iau niciodata. Pentru ei riscul este zero.